Estetska stomatologija

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Ova grana stomatologije se bavi ulepšavanjem vašeg osmeha. Vaše zube možemo ulepšati na više nečina i to :

  • Kompozitnim plombama
  • Beljenjem zuba
  • Keramičkim ili kompozitnim vinirima
  • Bezmetalnim krunama

Neograničen broj nijansi kompozitnih materijala od kojih se danas izradjuju plombe omogućavaju stomatologu da oblikuje deo zuba koji nedostaje na morfološki i estetski savršen način nakon uklanjanja karijesa ili nakon frakture (loma) dela zuba.

Biserno beli osmeh je nešto za čim svi žude. Samo izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure  jer se na vrlo jednostavan način značajno poboljšava izgled vaših zuba. Žuta boja  potiče od boje dentina koji je unutrašnji sloj zuba prekriven slojem prozirne gledji. Gledj je različite transparentnosti  kod različitih ljudi pa otuda neko ima prirodno belje zube a neko ne. Tretiranje površine zuba preparatima na bazi peroksida gledj  postaje zamućenija i samim tim manje providna i belja. Obzirom da gel reaguje samo sa gledji  neće doći do beljenja struktura koje nisu gledj (ogoljeni vratovi zuba ili postojeće plombe, na primer ). Ukoliko postupak beljenja radite u dogovoru sa stomatologom, ovaj postupak je savršeno bezbedan.

 Treba napomenuti da izbeljivanje nije dugoročno rešenje, zbog toga je postupak  potrebno s vremena na vreme ponavljati. Ti intervali mogu biti različiti i pre svega zavise od Vas samih. Konzumiranje kafe, koka-kole, pušenje i slično značajno utiču na smanjenje tog vremenskog intervala. Takodje, dok traje postupak beljenja zuba potrebno je izbegavati obojene napitke (kafa, čaj, vino, koca-kola) jer su zubi tad podložniji prebojavanju. Treba imati na umu da u zavisnosti od preparata koji se koristi postoji odredjeni vremenski perod u kom ne bi trebalo ponavljati proceduru.

Pre nego sto izbelimo zube moramo ih pripremiti. Priprema se odnosi na čišćenje zuba i saniranje postojećih karijesa u ustima zato što gel za izbeljivanje može penetrirati kroz karijes i doći do unutrašnjosti zuba izazivajući osetljivost. Takodje desni se moraju pravilno zastititi jer sredstva za izbeljivanje zuba mogu oštetiti desni ukoliko ih ne zaštitimo pravilno. Na tržištu se trenutno mogu naći razni preparati za izbeljivanje zuba ali iz svih navedenih razloga bitno je da proces izbeljivanja uradi stomatolog.

Samo izbeljivanje se može vršiti u stomatološkoj ordinaciji i kod kuce. Ordinacijskim izbeljivanjem u okviru jedne posete stomatologu postižemo izbeljivanje zuba neinvazivno, bez oštećenja zuba. Proces se može ponavljati više puta dok ne budete zadovoljni belinom vaših zuba. Za kućno izbeljivanje po otisku Vaših zuba izradjujemo splint koji koristite kao nosač gela za izbeljivanje zuba. Kod kuće ove splintove koristite tako što ih napunite gelom koji dobijete od stomatologa  i nosite nekoliko sati u toku dana . Većina pacijenata dobije željene rezultate već nakon 2 nedelje dok je za neka jača prebojenja potrebno više vremena.

Takodje postoji mogućnost beljenja zuba koji su nakon devitalizacije,odnosno uklanjanja živca dobili tamniju boju. U tim slučajevima postoje preparati koji se aplikuju direktno u zub i omogućava se beljenje pojedinačnih zuba. Treba napomenuti da devitalizovani zubi i nakon izbeljivanja ne mogu imati onaj isti sjaj kao vitalni zubi jer nedostatkom ishrane oni postaju dehidrirani vremenom i gube na svom prirodnom sjaju. Ako je ta razlika prevelika zub možemo ulepšati vinirima ili krunicama zavisno od oštećenja zuba.

Dentalni viniri ili fasete predstavljaju stomatološke nadoknade u vidu tankih navlaka napravljenih od keramike ili kompozitnih materijala .  Za razliku od klasičnih krunica viniri prekrivaju samo prednje strane zuba, i time se uklanja mnogo manje zubne supstance pri brušenju zuba. Viniri predstavljaju savršen izbor nadoknade kod prednjih zuba u svim slučajevima gde niste zadovoljni izgledom svojih zuba obzirom da se izradjuju od materijala koji se karakterišu velikom prozirnošcu sto ovim nadoknadama daje prirodni efekat.

Keramičke (bezmetalne) krunice predstavljaju stomatološke nadoknade tj. navlake koje se postavljaju na prirodne zube. Za razliku od klasičnih metalo-keramičkih krunica koje se izrađuju od legure metala kao osnove na koji se nanosi keramika, bezmetalne krunice ne sadrže metal , što doprinosi vrhunskom estetskom učinku.  Prednosti bezmetalne keramike su: izuzetna estetika koju odlikuje apsolutna prirodnost nadoknade u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika, kompjuterska preciznost izrade, izbegavanje upotrebe metala i eliminacija rizika od naknadnog pojavljivanja metalnog ruba navlake uzrokovanim povlačenjem desni.  Pored krunica, moguće je izraditi bezmetalne mostove kao i krunice na implantima.

Estetska stomatologija  će učiniti da osoba bolje izgleda, da se bolje oseća, što će dovesti  do povećanja samopouzdanja, kao i poboljšanja kvaliteta života.