Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih i karijesom razorenih  zuba. Nedostatak zuba potrebno je nadoknaditi, ne samo iz estetskih, već i iz funkcionalnih razloga, jer je pun zubni niz preduslov za pravilan govor i žvakanje. U zavisnosti od broja i rasporeda zuba koji nedostaju protetske nadoknade se dele na fiksne i mobilne.

EG3C9293Fiksne protetske nadoknade se koriste za rekonstrukcije pojedinih zuba sa velikim defektom (krunice – navlake) ili u slučajevima nedostatka zuba kada premošćuju bezuba polja (mostovi).  One se cementiraju na prethodno pripremljene (zbrušene) zube.  Pošto su fiksirane u ustima zahtevaju posebnu pažnju prilikom održavanja oralne higijene o čemu je neophodno edukovati pacijenta pre početka same terapije.

Bezmetalne krunice i mostovi svojim estetskim karakteristikama mogu se savršeno uklopiti u prirodni zubni niz, pa zbog toga i predstavljaju idealan izbor za nadoknadu prednjih zuba.  Bezmetalne krunice ne sadrže metal kao osnovu, nego su u potpunosti izradjene od keramike,  što doprinosi vrhunskom estetskom učinku koje ove nadoknade pružaju.  

Bezmetalne fasete predstavljaju keramičke pločice koje se postavljaju na prednje površine zuba. Njihovom izradom se maksimalno štedi zubno tkivo, a dobijaju se maksimalni estetski rezultati, te predstavljaju savršen izbor u slučajevima kada je potrebno korigovati neke estetske nedostatke na relativno očuvanim prednjim zubima.

Metalo-keramicke krunice i mostovi bez obzira što se koriste decenijama u nazad i dalje zadovoljavaju sve standarde koje savremena stomatologija postavlja.Kao što sam naziv i govori izradjene su od metalne osnove, na koju se nanosi sloj keramike, pa su zbog svoje čvrstoće i otpornosti idealne za velike protetske rekonstrukcije u slučajevima kada raspored preostalih zuba to omogućava.

U slučajevima kada su bezuba polja toliko velika ili tako rasporedjena da nismo u mogućnosti da ih nadoknadimo fiksnim radom, odlučujemo se za neku od mobilnih protetskih nadoknada – proteza. One nisu fiksirane u ustima, pacijenti imaju mogućnost da ih izvade iz usta radi pravilnijeg čišćenja i održavanja.

Parcijalna skeletirana proteza se koristi u slučajevima gubitka većeg broja zuba, kada je potpunu rekonstrukciju nemoguće uspostaviti fiksnim nadoknadama. Maksimalni komfor i lagodnost pri nošenju omogućena je zahvaljujuci gracilnoj metalnoj konstrukciji, kao i činjenici da se pritisak tokom funkcije prenosi na preostale zube, štiteći okolna meka tkiva i alveolarne grebenove

Totalna proteza se koristi u slucajevima potpune bezubosti, kada se protezama nadoknadjuju zubi, kao i delovi alveolarnog grebena, koji su resorbovani usled potpunog nedostatka zuba.
Njome je relativno moguće ponovo uspostaviti funkciju i pacijentu dati prirodni izgled, ali pošto se pacijenti neretko teže navikavaju na ovaj tip nadoknade teži se ka savremenijim metodama zbrinjavanja bezubosti gde se kombinuju proteze sa implantatima a pacijenti se mnogo lakše navikavaju